Att köra fyrhjuling är inte helt ofarligt och i genomsnitt skadas en handfull personer på fyrhjulingar varje dag. Därför försöker man nu skapa en medvetenhet och kunskap om hur svår fyrhjulingen faktiskt är att köra.

1177028-4wheeldrive

Nu föreslår Statens väg- och transportforskningsinstitut att man ska införa körkort för att få köra fyrhjuling. Detta föreslår man för att allt fler har fyrhjuling och det även skett en ökning av olyckor och krascher med fyrhjuling. Något annat som man vill göra för att minska antalet olyckor är att informera hos återförsäljare, i skolor och på mässor om att fyrhjuling är ett svårt fordon att köra och att minderåriga inte bör köra fyrhjuling. Man vill även införa ett krav på att föraren alltid måste ha hjälm på sig. Läs mer.

Köp rätt utrustning

Det krävs inte bara att förarna måste bli upplysta om hur man kör fyrhjuling på rätt sätt för att öka trafiksäkerheten. Det krävs även att fyrhjulingen är utrustad rätt för att den ska vara säker att köra med. Exempelvis kan det vara bra att utrusta den med dubbdäck till vintern så att den kan gå stadigt på hala och snöiga vägar. Det finns även en mängd andra tillbehör som kan vara bra att köpa till för att göra fyrhjulingen säker. Det finns speciella styren, värmehandtag och annat, kan man läsa här.

Många skadas

Kombinerar man bara en medvetenhet om fyrhjulingen med ett gäng bra tillbehör som gör fyrhjulingen säkrare, kan man minska antalet olyckor. Faktiskt så är det så att i genomsnitt fem personer skadar sig i fyrhjulingsolyckor, varje dag. (Källa) Det är alltså verkligen hög tid att göra något åt detta. För fyrhjulingen är ett väldigt bra arbetsredskap och ett roligt nöjesfordon, så det vore synd om man slutade köra den för att den är för farlig.